Bu işlem birkaç saniye sürebilir lütfen bekleyiniz.

E-POSTA İLE GÖNDER

Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Göndereceğiniz E-Posta
Resimde gördüğünüz rakamları sağdaki kutucuğa yazınız

Arife Günü Nöbetleri Hakkında

İEO05.06.2018 / 13:0130718

Değerli Meslektaşlarımız;

Sizlerin büyük çoğunluğunuzun talebi üzerine, geçtiğimiz yıl çalışma saatlerimiz ile ilgili yaptığımız anket sonucuna göre, 2018 takvim yılı arife günlerinin 24 saatlik nöbet günleri olarak düzenlenmesi hakkında İl Sağlık Müdürlüğümüz ile yaptığımız görüşmelerin sonucunu sizlerle paylaşmıştık.

Buna göre, İl Sağlık Müdürlüğümüz 2018 yılı Kurban ve  Ramazan Bayramları arifelerinin 24 saatlik nöbet günleri olarak düzenlenmesine karar vermiş ve resmi yazı ile tarafımıza bildirmişti. Bu karardan sonra, bir grup meslektaşımız konuyu hukuk sürecine taşımış; mahkeme, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün "Kararı hala değerlendiriyoruz" ifadesine istinaden, davayı konusuz bırakmıştır.

Tüm bu gelişmeler süresince İl Sağlık Müdürlüğümüz, TEB, TİTCK ve bizler defalarca görüşme yaptık. İl Sağlık Müdürlüğümüz yeniden değerlendirme aşamasında, TİTCK'nın 30.10.2017 tarih 48416123-513.01E.195679 sayılı TEB'e hitaben yazdığı yazısında "… Kurban ve Ramazan bayramı Arife günü saat 13:00 sonrası için nöbetçi eczane çalıştırma zorunluluğunun tüm eczacı odalarına bildirilmesibu bildirime rağmen Arife günü tam gün mesai uygulamasına giden eczacı odası sorumlu organlarının uyarılması, aksi halde Bakanlığımızın yukarıda belirtilen mevzuat hükmünün öngördüğü hukuki yollara müracaat edeceği hususunda bilginizi ve gereğini rica ederim" ifadesine göre, bundan sonraki tüm arife günleri için eczanelerin çalışma saatini 09:00-13:00 olarak belirlenmesine karar vermiştir. 30 Mayıs 2018 tarihinde Odamıza ulaşan 14895970-513.99 sayılı İl Sağlık Müdürlüğü yazısına göre, arife günleri eczanelerimiz 09:00-13:00 arası hizmet verecektir. Nöbetçi eczanelerimiz 13:00'ten itibaren nöbet hizmetine başlayacaklardır.  Ancak, arife günlerinin 09:00-13:00 saatleri arası idari izin sayılması halinde ise arife günlerinde tam gün nöbet uygulamasına geçilecektir.

Sonuç olarak;

-         14 Haziran Perşembe günü idari tatil ilan edildiği takdirde, sadece tam gün nöbetçi eczanelerimiz hizmet verecektir.

-         14 Haziran Perşembe günü idari tatil ilan edilmediği takdirde, eczanelerimiz 09:00-13:00 arası hizmet verecek, 13:00 sonrası ise sadece nöbetçi eczanelerimiz hizmet verecektir.

Ancak, 5 Ocak 2018'te Oda sayfamızdan yaptığımız ilk duyuruya istinaden, tatil programı yapmış meslektaşlarımızın mağdur olmaması için, diledikleri takdirde, "Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun"un 35. Maddesine göre, bağlı bulundukları İlçe Sağlık Müdürlüklerine bir dilekçe ile başvurarak, arife günü, 09:00-13:00 arası eczanelerini açmayabilirler.

Ayrıca bazı meslektaşlarımızın, arife günü nöbet düzenlemesine aykırı şekilde davranacağı duyumlarını almaktayız.  Ancak hiçbir meslektaşımızın, nöbet hizmeti verecek olan diğer meslektaşlarımızın hakkını gasp edeceğine ihtimal vermemekteyiz. Arife günleri ile ilgili yapılan düzenlemenin tüm meslektaşlarımız tarafından birlik, beraberlik ve düzen içinde uygulanacağına inancımız tamdır.

İstanbul Eczacı Odası

İl Sağlık Müdürlüğü'nün yazısı için tıklayınız.

Bunları Okudunuz Mu?